Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leonn
    RS
    • 2011
    • 2728
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

looker, ja zakupy robię tutaj bo mam blisko po odbiór osobisty i zawsze dostaje rabat od wystawionych cen

Komentarz

• diablo228
      Rider
      • 2013
      • 409
      • Octavia II (1Z3)
      • BVY 2.0 FSI 150 KM

do smoły i na opiłki metalowe sobie coś weź. Do felg można brać od SG EF Whell Cleaner - masz produkt do rozcienczenia, coli na lato bym nie brał, są lepsze woski
      Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

looker - nie bierz szamponu z woskiem - lepiej dobry "czysty" szampon, bo przecież i tak później pójdzie cleaner i wosk, lub sealant... Polecam Optimum Car Wash, lub Duragloss 901. Do szyb: Meguiar's Glass Cleaner Concentrate. Do opon: Meguiar's Endurance Tire Gel. Jako zabezpieczenie lakieru polecam (na początek, potem się rozkręcisz) Duragloss 501 jako mocno oczyszczające AIO (oparty na chemii, bez środków ściernych), a po 12 godzinach na wierzch Soft99 - Fusso Coat Mirror Shine Dark Color. Po takiej kanapce powinieneś mieć ochronę lakieru przez kilka m-cy, a dodatkowo Soft99 przyciemni Ci ładnie lakier. Oczywiście, jak napisał diablo228, musisz jeszcze nabyć coś do lotnego metalu (do smoły Meg's może być), np. Tenzi Prix (tani i dosyć dobry).
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• looker
          RS
          • 2008
          • 1886
          • Octavia II (1Z3)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No to lista nam się ładnie modyfikuje...:-) I o to chodziło :-)
          Nie do końca rozumiem jeszcze wszystkie pojęcia więc zapytam:

Zamieszczone przez Eidos71
          Jako zabezpieczenie lakieru polecam (na początek, potem się rozkręcisz) Duragloss 501 jako mocno oczyszczające AIO (oparty na chemii, bez środków ściernych), a po 12 godzinach na wierzch Soft99 - Fusso Coat Mirror Shine Dark Color.
          O co chodzi z tym cleanerem ? Do tej pory rozumiałem proces mycia następująco:
          - mycie szamponem;
          - spłukiwanie;
          - glinkowanie;
          - woskowanie;
          - polerka wosku (ręczna).

Wiem już, że jest coś pomiędzy glinkowaniem a woskowaniem, tak ?
          Jak widzicie pozostałe elementy listy ? Mogą być ? Co z aplikatorami ? Jakieś konkretne czy każde dostępne w w/w sklepach ?

P.S. Widzę, że ten Tenzi Prix jest tez do czyszczenia felg alu. Czyli dodatkowy środek niepotrzebny ?
          OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
          SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• fireman6
            Rider
            • 2009
            • 360

Jako zabezpieczenie lakieru polecam (na początek, potem się rozkręcisz) Duragloss 501 jako mocno oczyszczające AIO (oparty na chemii, bez środków ściernych), a po 12 godzinach na wierzch Soft99 - Fusso Coat Mirror Shine Dark Color. Po takiej kanapce powinieneś mieć ochronę lakieru przez kilka m-cy, a dodatkowo Soft99 przyciemni Ci ładnie lakier.
            Używałeś takiego połączenia z fusso? Czy tak piszesz?
            Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
            Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• gusiak11
              L&K
              • 2013
              • 1362
              • Ford

Zamieszczone przez looker
              Widzę, że ten Tenzi Prix jest tez do czyszczenia felg alu. Czyli dodatkowy środek niepotrzebny ?
              Jak masz nowe czyste felgi jeszcze nawoskowane to sam Prix da radę, jednak jak już mają swój przelot to będziesz potrzebował czegoś mocniejszego. Dobrym produktem jest VP Blue GEL lub ALUX z Tenzi cenowo podobnie, osobiście wole Blue gel bo jest gęstszy i nie spływa tak szybko siłą myjąca podobna.
              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez fireman6
                Jako zabezpieczenie lakieru polecam (na początek, potem się rozkręcisz) Duragloss 501 jako mocno oczyszczające AIO (oparty na chemii, bez środków ściernych), a po 12 godzinach na wierzch Soft99 - Fusso Coat Mirror Shine Dark Color. Po takiej kanapce powinieneś mieć ochronę lakieru przez kilka m-cy, a dodatkowo Soft99 przyciemni Ci ładnie lakier.
                Używałeś takiego połączenia z fusso? Czy tak piszesz?
                Użyłem - swoje Fusso, a DG dostałem odrobinę, na próbę (poszło na maskę, oba przednie błotniki i lewe przednie drzwi - na resztę poszło Fusso po PB Pro Polish 2. Wrażenie na plus takie, że zamawiam teraz całą butelkę 501, do tego 601 jako poprawiacz wiązania sealantu z lakierem, a zamiast Fusso dam Colli 915 (będzie to zestaw na zimę)
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Rozumiem, ze nie masz zamiaru klasc 601, na to 501 i na to wosk.
                  Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Eidos71
                    RS
                    • 2011
                    • 2050
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

staraoctavia - jak możesz tak myśleć...? :wink: Oczywiście najpierw 501, po 12 godzinach 601, a później 915. Ewentualnie może spróbuję (jak polecają na DW i AgO) combo 501 z 601 4:1, a na to 915.
                    MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                      Elegance
                      • 2013
                      • 825

Srednio to widze ze wzgledu 501. Osobiscie dalbym albo bez 501 bo to AIO, a jak juz jakos cos z lakierem to pasta finiszowa, plyn inspekcyjny i dopiero zabawa z 601 i na to 111 i Track Claw

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Chcę spróbować 501 z 601 - podobno po wrzuceniu tego combo lakier jest czyściutki, lekko zabezpieczony, a położony na ten "zestaw" wosk leży nawet 6-9 miesięcy (dzięki wiązaniu zapewnionemu przez 601). Jeżeli chodzi o wosk - mam 111, ale raz się nim bawiłem i średnio podobała mi się praca z tym woskiem. Poza tym mam pełną puchę Megs'a 915 i chcę sprawdzić, czy rzeczywiście jest on tytanem trwałości... Lubię eksperymentować, lub sprawdzać efekty czyichś eksperymentów :wink:
                        MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                          Elegance
                          • 2013
                          • 825

I to mi sie podoba - nawet jesli efekty okaza sie niezadowalajace.
                          My Nigger
                          W koncu ktos, kto mysli podobnie.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Ostatnio umyłem S II, jak zwykle za pomocą szamponu Dodo Born to be Mild, Rękawicy Car-pro i po odtłuszczeniu lakieru położyłem nową warstwę wosku Swisswax Concorso. Na Superbie jest powłoka kwarcowa G-Technic C1, więc pod wosk nie kładłem żadnego podkładu.
                            Oto fotki:

Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                              Elegance
                              • 2013
                              • 825

Jest tlusto

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

staraoctavia, a to zdjęcie odbicia z klapką wlewu paliwa, to miejsce w którym uzupełniałem powłokę. Chyba całkiem o.k. mi to wyszło
                                Czarny Elegance

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14888
                                  • Octavia IV (NX3)

Moje lustro w łazience tak nie daje
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• zsolpyw
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 897

Big, nie wyglinkowales, cleaner chyba zgubiles. Guru ci wytknie :twisted:
                                    Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez zsolpyw
                                      nie wyglinkowales
                                      Nie było takiej potrzeby. Na lakierze jest powłoka G-Technic C1, a lakier myty często i zgodnie ze sztuką, więc jest po prostu czysty (po przeciągnieciu dłonią nie wyczuwa się żadnych syfów).
                                      Zamieszczone przez zsolpyw
                                      cleaner chyba zgubiles
                                      Na powłokę ?! Na powłokę kładzie się wosk bez cleanera.

[ Dodano: Pon 18 Sie, 14 07:38 ]
                                      ruwado dzięki
                                      Mi też te odbicia się podobają :twisted:
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• gusiak11
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1362
                                        • Ford

Zamieszczone przez Big
                                        Na powłokę ?! Na powłokę kładzie się wosk bez cleanera.
                                        No tu kolega zsolpyw, ma racje, powłoka to powłoką a wosk+cleaner to zupełnie inna bajka

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

gusiak11, jesteś pewien ?? Zawsze uczono, że jak powłoka to owszem może być na nią wosk, ale bez podkładu. Tak samo zresztą sam mówiłeś jak po położeniu powłoki nakładałem Concorso.
                                          Co więcej w czwartek rozmawiałem na ten temat z Pawłem, i on również twierdził, że na powłokę nie ma konieczności kładzenia podkładu pod wosk.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• gusiak11
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1362
                                            • Ford

Zamieszczone przez Big
                                            gusiak11, jesteś pewien ?? Zawsze uczono, że jak powłoka to owszem może być na nią wosk, ale bez podkładu. Tak samo zresztą sam mówiłeś jak po położeniu powłoki nakładałem Concorso.
                                            Co więcej w czwartek rozmawiałem na ten temat z Pawłem, i on również twierdził, że na powłokę nie ma konieczności kładzenia podkładu pod wosk.
                                            To może spróbuje wytłumaczyć co miałem na mysli wtedy i teraz.....
                                            owszem wtedy lakier był przygotowany w 110% jeśli da sie to nazwać w ten sposób natomiast po wyjechaniu z garażu już tak kolorowo nie jest i tu cleaner ma za zadanie poprawić wiązanie wosku z lakierem....
                                            tu znowu dochodzimy do dyskusyjnej kwestii wosk taki czy inny a moze ten czy tamten... noo na moją skromną wiedzę czym bardziej wypasiony wosk tym bardziej potrzebuje cleanera a powłoka..... ja wychodzę z założenia ze ma chronić lakier chyba ze użyjemy EXO v2 to już znowu inna kwestia

Komentarz

• marcinusr
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 275

Cześć. Jestem zielony w detalingu i mimo że czytam wszystkie tematy, próbuje się nauczyc czegoś to i tak widzę tylko dziwne skróty i nazwy

Potrzebuje dobrego preparatu na czarne plastiki zewnętrzne, moje listwy są strasznie matowe z białym osadem, brzydko to wygląda.

Słyszałem ze CarPlan Black Trim Wax daje radę. Może jednak są lepsze preparaty? I jak trwałe one sa? Jak długo można cieszyć się efektem?
                                              [O1] GOLD MODE ON

Komentarz

• zsolpyw
                                                Elegance
                                                • 2012
                                                • 897

Czesc.

Preparatow dobrych jest od groma

Ten carplan mam, efekt daje dobry, ma czarny barwnik i plastiki sa po nim czarne. Tylko trzeba uwazac bo brudzi wszystko wokol. Trzyma min. 1 miesiac.

Alternatywa sa preparaty drozsze, ale prawdopodobnie trwalsze, bez barwnika (efekt rowniez b. dobry)

Przykladowa oferta: http://sklep.waxclusive.pl/106-plastiki

[ Dodano: Wto 19 Sie, 14 16:56 ]
                                                Big, glinka + cleaner dla idealnego oczyszczenia pod wosk.
                                                Aczkolwiek skoro masz powloke to ... mam watpliwosci co do gliny.
                                                Ja mam zolta ValetPro, glinkujac auto po korekcie widac po glinie na lakierze smugi.. po umyciu budy one zostaja, wiec napewno to ryski. Wiec nie wiem czy trac masa scierna po powlice nie przymatowisz jej. Te smugi cleaner wyprowadza, ale zwazywszy na grubosc powloki .......

Guru wspomóż :twisted:
                                                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• sebwiecz
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 328
                                                  • Yeti (5L)

marcinusr, http://sklep.waxclusive.pl/plastiki/...ing-250ml.html -> Mocny używam kilka sezonów 8)

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• marcinusr
                                                    Rider
                                                    • 2014
                                                    • 275

Dziękuję koledzy, pewnie zdecyduje się na carplan, sezon się kończy, zima idzie.. a skoro jest dobry i tani to czemu nie! Podziękował i do usłyszenia
                                                    [O1] GOLD MODE ON

Komentarz

Pracuję...